top of page

Otteluraportti Expos – Puumat, Leppävaara 17.8.2018

Puumat lähti veitsi kurkulla tämän päiväiseen otteluun, sillä finaaliin päästäkseen vain voitto vie joukkuetta lähemmäksi loppupelejä.

Kesäisessä perjantai illassa niin pelaajat kuin katsojatkin saivat kokea suurta draamaa, tällaista ei ole aikaisemmin nähty Suomi-baseballissa.

Alkulämmittelyt sujuivat hyvin ja auringon paiste sekä tiukka taistelu pitivät pelaajat lämpiminä.

Puumien kokoonpanoon oli tehty mielenkiintoisia muutoksia, sillä ulkokentällä perinteisesti pelaavat Janne Hämäläinen ja Karri Hypen oli vaihdettu sisäkentälle. Puumien rookie Leevi Hyytiäinen oli saanut vaativan tontin hoidettavakseen vasempana takakenttäpelaajana, keskikentällä oli Kurt Ståhlberg ja oikealla Marcos Placeres.

Peli alkaa taasen hieman nihkeästi, sillä Puumien kärkilyöjä poltetaan ykköselle. Janne Hämäläinen pääsee ykköspesälle häneen osuneesta syötöstä (hit by pitch). Adunais Perezin lyönti suoraan Exposin syöttäjälle Timo Liirille ja hän heittää pallon kakkospesälle yrittäen saada pallon Hämäläisestä, mutta vastustajan pesävahti ei saa palloa kunnolla kiinni ja näin juoksijat ykkös- ja kakkospesillä. Sitten Jose Mesa kävelytetään ja pesät täynnä, mutta Jorges Fuentesin sisäkenttälyönnistä Expos saa aikaiseksi tuplapelin.

Toisessa vuoroparissa Tommi Toivio löi todella pitkän lyönnin vasempaan laitaan, niin että takalaittoman aitaverkot vain paukkuivat. Siitä hänelle merkittiin kahden pesän lyönti, mutta ei ollut kovin kaukana etteikö Expos olisi saanut poltettua hänet kakkospesälle laiskan etenemisen takia.

Kolmannessa vuoroparissa Hypen pääsi maapallolyönnillään ykköspesälle, mutta hänet poltettiin varastuksessa kakkospesällä. Tämän jälkeen nähtiin Hämäläisen komea vastapuolen lyönti kolmoslinjaa pitkin takakentälle ja hän ehti kakkospesälle asti. Jos Hypen olisi hieman malttanut, niin Puumat olisivat avanneet juoksutilinsä tästä tilanteesta.

Viidennessä vuoroparissa Puumat sai pesät täyteen ja taasen tarjottiin Fuentesille ratkaisun mahdollisuutta. Tällä kertaa hänen pitkä kaaripallolyöntinsä otetaan kopiksi, mutta kolmospesältä pallon kiinnioton jälkeen lähtenyt Hypen ehtii kotipesälle ja näin Puumat johtaa ottelua 1-0.

Kuudennessa vuoroparissa Puumat vaihtoi syöttäjäksi Jose Mesan ja kiinniottajaksi tuli Janne Hämäläinen. Expos sai kaksi seuraavaa lyöjää pesille ja he tekivät tuplavarastuksen ja näin molemmat juoksijat scoring- positiossa. Tästä tilanteesta Expos ei kuitenkaan pystynyt tasoittamaan peliä.

Seitsemännessä vuoroparissa Puumien hyökkäysvuorolla sitten tapahtui sellaista, mitä ei kukaan ei olisi halunnut tapahtuvan. Jose Mesan päästyä lyönnillään ykköspesälle hän varasti kakkospesälle. Exposin kiinniottajan tarkka heitto kakkospesälle ja näin kosketuksella Puumien etenijä poltettiin. Tätä epäonnistumista Mesa ei sulattanut, sillä varastuksen aikana Exposin syöttäjä oli tehnyt niin nopean syöttöliikkeen, joka olisi pitänyt tuomita balkiksi (syöttövirhe). Poistuessaan vaihtopenkille hän heitti kypäränsä maahan, josta pesätuomari Sarjanen välittömästi ajoi hänet ulos ja koko Puumien joukkue oli täysin tyrmistynyt. Haluttiinko ottelu ratkaista tuomaripelillä, tilanne tuntui niin epäoikeudenmukaiselta sillä aikaisemmin Exposin Sebastian Nymark oli heittänyt ja hakannut kypärällään maata Puumien hyvän sisäkenttäpelin ansiosta saaden hänestä kolmannen palon.

Tämän jälkeen Puumien pelaajien tunteet ja ajatukset seikkailivat laidasta laitaan ja osa heistä oli jo lopettamassa pelaamisen. Joukkueen johto valoi pelaajiin uskoa ja kannusti muita hoitamaan homman loppuun asti. Tauko venyi yllättävän pitkäksi, sillä Puumat ei oikein saanut päätettyä kuka tulisi jatkamaan syöttämistä ja niinpä Jorge Fuentes asteli kummulle lämmittelemään, mutta joutui vaihtamaan pelikenkänsä. Sinä aikana Puumien valmennusjohto oli keskustellut Tommin kanssa ja hän sai luvan tulla uudestaan kummulle. Niinpä hän asteli päättäväisesti tutulle paikalle ja Fuentes sai vaihtaa taasen pelikengät hänen palatessaan kolmospesälle.

Tommi Toivio oli kaivanut takataskustaan sellaisen boostin, että kolmesta ensimmäisestä Exposin lyöjästä kaksi strike-outia ja yksi poltto ykköspesälle. Puumille kirjattiin seuraavanlaiset syöttötilastomerkinnät: ERA 0, hitit 5, strike-outit 7 ja kävelyttämiset väärillä syötöillä 5 ja vastaavasti Exposille ERA 2, hitit 9, strike-outit 5 ja kävelyttämiset 4, joista kolme kertaa Exposin syöttäjä päästi Jose Mesan syötöittä ykköspesälle.

Expos tasoittaa pelin kahdeksannessa vuoroparissa ja Puumat taasen johtoon yhdeksännessä vuoroparissa.

Ottelu oli erittäin hyvä tasoinen päättyen Puumien 2-1 voittoon. Jo neljäs voitto tällä kaudella moninkertaisesta Suomen mestarista. Hyvä Puumat!

Kun joukkueiden välistä ottelutilastoa tarkastelee, niin on syytä kiinnittää yhteen asiaan erityistä huomiota ja se on varastettujen pesien määrä. Puumilla niitä oli vain yksi kun taasen Exposilla yhdeksän ja tämän lisäksi Expos sai poltettua kolme varastusta Puumien yhtä vastaan.

Parhaat pelaajat Tommi Toivio Puumista ja Timo Liiri Exposista.

Pääkirjoitukset
Uusimmat
bottom of page