top of page

Otteluraportti Puumat – Mets 9.8.2018 Käpylä

Runkosarja lähenee loppuaan ja Puumat tarvitsee voittoja päästääkseen finaalipeleihin.

Puumien odotukset olivat korkealla, mutta ennen ottelun alkua saatu tieto siitä ettei Suomen parhaimpiin pelaajiin kuuluva Jose Mesa pysty pelaamaan sai valmennusjohdon kulmakarvat kurttuun. Pienen neuvonpidon jälkeen todettiin, että näillä mennään mitä on. Sen lisäksi tehtiin vielä kärkilyöjien osalta muutoksia.

Metsin aloittaessa lyöntivuoronsa Puumien puolustus sai Jesse Boven lyönnistä koppipalon ja kaikki tuntui hyvältä. Hienosti ollaan pelissä mukana vaikka joukkueen kokoonpanosta puuttui useampi avainpelaaja, mutta sitten alkoi vastustajan lyöntimylly pyörimään kun Andres Mena ja Jukka Kurvinen paukuttivat pallon kentälle ja näin jo kolmea juoksua tulostaululla.

Puumien hyökkäyspeli oli yhtä tervan syöntiä, sillä kahdessa ensimmäisessä vuoroparissa viidestä lyöjästä neljä strike-outia ja yksi juoksija poltettiin ykköspesälle. Vastustajan syöttäjä Heedo Lee oli selvästi saanut niskalenkin petolaumasta. Mutta kahdella palolla Karri Hypen laittoi hienon näpyn syöttäjän ja kolmoslinjan väliin eikä Lee pystynyt kurottautumaan palloon, jotta olisi voinut heittää sen ykköspesälle saadakseen palon aikaiseksi. Näin ensimmäisen kerran saatiin juoksija kentälle ja lyöntivuorossa veteraanipalloilija Terho Tiilikainen. Ensimmäisen syötön aikana Hypen varasti kakkospesälle ja näin hän oli scoring- positiossa. Tiilikainen sai hyvän osuman Leen ulkolaidan syöttöön ja pallo kiisi ykkös- ja kakkosvahdin välistä takakentälle asti ja näin Hypen kotiutettiin. Puumat kavensi pelin 4-1 tilanteeseen toisen vuoroparin jälkeen.

Kolmannessa vuoroparissa sitten katseltiin kuinka Mets takoi juoksuja vahvojen lyöjien ansiosta eikä Puumilla ollut onnikaan myöten. Kahdesti peräkkäin lyötiin kaaripallo takakentälle aivan vasemman laidan laittoman rajan tuntumaan, joita Puumien Kurt Ståhlberg kovasta yrityksestään huolimatta ei saanut kopeiksi. Varsinkin vasenkätisen Esa Huotarin lyönti oli täysin yllättävä, koska puolustuksen painopistettä siirretään lyöjän mukaan siihen laitaan minkä kätinen lyöjä on. Lyöntivuorollaan Puumat ei saanut edelleenkään hyökkäyspeliään käyntiin ja tilanne oli jo todella huolestuttava Metsin johtaessa 9-1.

Viides vuoropari oli sitten taas katastrofaalinen Puumille, sillä puolustus teki useita heittovirheitä eikä syöttäjän väsyessä pallo enää pysynyt hänen kontrollissa. Koko ottelussa virheitä kirjattiin viisi kappaletta Puumille ja kaksi Metsille, joista yksi sattui todella oudossa tilanteessa. Tiilikainen oli päässyt väärillä syötöillä ykköspesälle ja lyöntivuorossa Puumien syöttäjä Tommi Toivio. Puumilla kaksi paloa ja Toivion lyönti kohti Metsin ykköspesävahtia sai hänet antautumaan ja hän oli jo löntystelemässä maila kädessään vaihtopenkille, kunnes Kurvisen erikoinen tuli. Hän ei polttanutkaan ykköspesältä Toiviota vaan heitti pallon kakkospesää kohti, siellä ei kuitenkaan ollut pesävahtia odottamassa heittoa ja Mena joutui kiiruhtamaan saadakseen pallon itselleen. Hän onnistui siinä mutta ei ollut pesällä ja Tiilikaisen pääsi kakkospesälle ja Puumien vaihtopenkki karjui Toivion juoksemaan ykköspesälle asti ja kun Menan heitto ykköspesälle ei onnistunut, niin Toiviosta ei tullut paloa ja vuoropari pääsi jatkumaan. Jälkeen päin selvisi, että tämä eriskummallinen peli johtui siitä, että Kurvinen ei tiennyt pelitilannetta vaan oletti, että Puumilla vain yksi palo. Tekevälle sattuu. Tämän jälkeen nähtiin jälleen kerran ilmiömäinen pallon kiinniotto, kun Pasi löi laakana kakkos-kolmos juoksulinjan taakse putoavan pallon ja Mena nappasi sen kopiksi aivan jalkateränsä päältä. Tiilikainen oli jo matkalla kakkospesältä eteenpäin eikä ehtinyt enää takaisin ja siitä Mets sai näyttävän tuplapelin.

Kuudennessa vuoroparissa Puumat oli pakotettu vaihtamaan syöttäjää, koska Toivion käsi oli ihan romuna. Kummulle tuli tämän kauden tulokas Elias Pasi ja hän hoitikin homman mallikkaasti antaen vastustajalle vain kaksi juoksua huomioiden sen, että valmennusjohto käskytti hänet kävelyttämään Metsin kovimmat lyöjät Menan ja Kurvisen ja näin vastustaja sai pesät täyteen. Seuraavana lyöjän Huotari, jonka oletettiin lyövän takakenttä kaaripallon, mutta kaikkien yllätykseksi hän laittoikin maapallon lyönnin sisäkentän läpi ja Metsin juoksija kolmospesältä kotiin.

Ykköspesältä takakentälle siirtynyt Tiilikainen näytti mallia pallon kiinniottamisestä esittämällä komean syöksyn. Puumien kanadalaisvahvistus Michael Dearing tuli vaihdosta ykkösvahdiksi. Hänen aikanaan Puumat pelasi ottelun ainoan tuplapelinsä. Ennen kuudennen vuoroparin tasoittavaa lyöntivuoroa tilanne oli jo 17-2 ja jos Puumat ei saisi vähintään yhtä juoksua, niin ottelu päättyisi armosäännön perusteella. Kaksikko Hypen ja Tiilikainen jälleen asialla ja he hoitivat homman niin, että Hypenin ollessa kolmospesällä Tiilikainen varasti ykköspesältä kakkospesälle ja samalla Hypen varasti kotipesälle. Näin saatiin tarvittu lisäjuoksu, jotta ottelu jatkuisi. Tätä voidaan kutsua todellakin sarcifice stealingiksi.

Mets oli myös vaihtanut syöttäjää kuudennessa vuoroparissa ja he joutuivat tekemään sen myös seuraavassakin vuoroparissa, sillä Christopher Phillipsin kovien syöttöjen kontrolli katosi ja kummulle asteli Kurvinen viimeistelemään Metsin voiton.

Ottelun lopputulos murskaava, Mets 17 ja Puumat 4. Voitollaan Mets varmisti historiallisen runkosarjavoittonsa. Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Terho Tiilikainen Puumista ja Jukka Kurvinen Metseistä.

Pääkirjoitukset
Uusimmat
bottom of page