top of page

Baseballin lyöminen on vaikeaa

Ted Williams sanoi baseballin lyömistä vaikeimmaksi yksittäiseksi suoritukseksi urheilussa.

Baseballia ensi kertaa kokeillessa vaikeus ei välttämättä tule esille, koska kokeilijalle annetaan lyötäväksi mahdollisimman helppoja syöttöjä.

Myös harjoituksissa lyöminen tavallisesti onnistuu, koska vastaan tulee joko hitaita tai ennalta arvattavia syöttöjä. Syöttökone syöttää ehkä kovaa, mutta syötöt ovat keskenään samanlaisia, jolloin lyöjä voi ennakoida. Joukkuekaverin syöttäessä batting practisessa, hänen tehtävänsä on syöttää mahdollisimman tarkkoja syöttöjä ennalta sovittuihin paikkoihin. Jos syötöt eivät ole sopivia, syöttäjä vaihdetaan.

Vaikeus tulee esille vasta peleissä, kun syöttäjät tekevät parhaansa syöttääkseen mahdollisimman vaikeita syöttöjä. Lyöntitekniikan harjoitteluun kannattaa käyttää aikaa harjoituksissa ja omatoimisesti, koska peleissä suorituksia tulee kovin vähän. Lisäksi Suomessa baseball aloitetaan tavallisesti aikuisiällä, koska juniorisarjoja ei ole. Se tarkoittaa, että myös syöttäjät ovat aikuisia ja usein pitkään lajia harrastaneita.

Sm-sarjassa on noin 15 peliä kaudessa. Yhdessä pelissä pääsee lyömään noin 4 kertaa. Oletetaan, että lyöjä kohtaa 4 syöttöä yhdessä lyöntivuorossa. Se tarkoittaa, että lyöjä näkee yhdessä pelissä noin 16 syöttöä. Runkosarjan aikana pelaaja näkee 240 syöttöä. Neljän vuoden aikana pelaaja näkee noin 1000 syöttöä. Luvut näyttävät aika suurilta, mutta osumia palloon pelaaja saa huomattavasti vähemmän.

Oletetaan, että pelaaja lyö yhden laittoman jokaisella lyöntivuorollaan, joten pelaaja lyö palloa 8 kertaa pelissä (4 lyöntivuoroa, 2 lyöntiä per vuoro). Runkosarjan aikana pelaaja osuu palloon 120 kertaa. Näistä puolet ovat siis laittomia ja puolet päätyvät kentälle. 60 lyöntiä kentälle johtaa esimerksi 0,200 lyöntikeskiarvolla 12 pesälle pääsyyn.

SM-sarjajoukkueista Puumilla tai Bulletsilla ei ole suomisarja -joukkueita, joten uudet pelaajat joutuvat heti aloittamaan sm-sarja -tasolta. Peliaika on usein niukkaa aluksi. Pelikokemusta kannattaa siksi hakea harrasteturnauksista tai suomisarjassa, joissa vastus on kevyempi ja pelissä pääsee kokemaan onnistumisia.

Tutustu lyöntiharjoituksiin Harjoitukset -sivulla.

Pääkirjoitukset
Uusimmat
bottom of page